Over de gang van zaken anno nu bij de Trappisten van Koningshoeven

Abt Isaac en filosoof Ralf Bodelier, een tweegesprek bij Peerke Donders

In tegenstelling tot veel andere kloostergemeenschappen groeit het aantal monniken in de trappistenabdij Koninghoeven, levend religieus erfgoed in Tilburg. Maar, hoe duurzaam is deze groei? Is een sober, celibatair leven met louter mannen nog wel van deze tijd? Of moeten nieuwe wegen in worden geslagen? En zo ja, welke zijn dat dan? Hoe verenig je de rijke traditie van de Trappisten met de uitdagingen van de 21e eeuw?

Dit is een van de kwesties die op zondag 26 november aan de orde komen tijdens een tweegesprek tussen abt Isaac van de abdij Koningshoeven en Ralf Bodelier. Hij is filosoof en auteur. De bijzondere ontmoeting vindt plaats in het Peerke Donders Paviljoen (museum) in Tilburg-Noord. Het tweegesprek tussen de abt en de filosoof begint om 14.00 uur en duurt ongeveer een uur waarna vragen kunnen worden gesteld.

Abt Isaac Majoor (72) leeft ruim dertig jaar op Koningshoeven. Daarvoor werkte hij in de gezondheidszorg in West-Afrika. Sinds 2022 is hij abt, opvolger van Bernardus die naar Rome werd geroepen. Ralf Bodelier (62) heeft een werkkamer op de abdij. In 2022 schreef hij daar een kleine boekje over: ‘Onder Trappisten. 24 uur op abdij Koningshoeven’. 

Op zondag 26 november neemt hij in het Peerke Donders Museum met abt Isaac de dagelijkse gang van zaken op Koningshoeven door: van de zeven dagelijkse gebedsdiensten tot de dagelijkse arbeid in de kaasmakerij, de bakkerij en het gastenhuis. Wat gebeurt er allemaal achter de kloostermuren? Vervolgens spreken ze over de toekomst van Koningshoeven. Deze Trappistengemeenschap groeide van 11 monniken rond de eeuwwisseling tot 21 vandaag. 

Het tweegesprek is een van de activiteiten die worden georganiseerd in het kader van de tentoonstelling ‘Tilburg, het Rome van Nederland?’ Met deze expositie over het religieus erfgoed in de gemeente Tilburg heeft Peerke Donders veel succes. Er blijkt veel behoefte te bestaan aan informatie over religieus erfgoed, met afstand het meest voorkomende erfgoed in de gemeente Tilburg. In ditzelfde verband organiseerde Peerke Donders eerder goed bezochte presentaties van architect Thomas Bedaux (gespecialiseerd in het herbestemmen van kerken) en een tweegesprek tussen Wim van de Donk, rector van Tilburg University en de geboren Tilburgse kunstschilder Marc Mulders. In zijn werk laat hij zich inspireren door christelijke spiritualiteit.

Wanneer: zondag 26 november om 14u

Waar: Peerke Donders Paviljoen, Peerke Donderspark 3 Tilburg

FOTOBIJSCHRIFT

De monnik en de filosoof met elkaar in gesprek: een tweegesprek tussen abt Isaac en Ralf Bodelier. Foto: Pictures4Brabant.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.